fbpx

Jak zrobić piernikowy kalendarz adwentowy

Krok po kroku

Kurs jest zaprojektowany zarówno dla początkujących, jak i tych, którzy mają już doświadczenie w dekorowaniu pierników, ale chcą poszerzyć swoją wiedzę i techniki.

Czy jesteś gotowa na nowy poziom piernikarskiej magii, żeby jeszcze bardziej poczuć klimat zbliżających się Świąt?

W tym kursie nauczysz się, jak przygotować wyjątkowy piernikowy kalendarz adwentowy, zaczynając od idealnego przepisu na ciasto aż po ostateczne dekorowanie i zapakowanie.

Dowiesz się, jak uzyskać idealną konsystencję piernika – jego smak, grubość, miękkość oraz stabilność.

Pokażę cztery różne sposoby wykonania kalendarza, od prostych dekoracji po te bardziej skomplikowane, wraz z cennymi wskazówkami dotyczącymi lukrowania, barwienia i tworzenia własnych wzorów.

To kompletny przewodnik, który pomoże ci stworzyć piękny i smakowity adwentowy kalendarz z piernika!

Podczas kursu przygotujesz 4 prześliczne zestawy pierniczków w rozmiarze 4,5×4,5 cm każdy.

Co znajdziesz w kursie?

❤ 54 lekcje podzielone na 8 modułów a w nich, aż 4 zestawy różnych rodzajów pierniczków:

  • pierniczki bez lukru (2 x po 12 szt. ciastek)
  • pierniczki z odrobiną lukru (3 x po 12 szt. )
  • pierniczki lukrowane (2 x po 12 szt.)
  • pierniczki lukrowane w różnych kształtach (24 szt.)

Razem przygotujemy 108 kalendarzowych pierniczków. 

❤ BONUSY – przygotowałam, aż dwa!

  • Interaktywne dodatki do kalendarza – 10 pomysłów.
  • Jak w Canvie przygotować bileciki do kalendarza.

❤ TECHNIKI

podstawy lukrowania, praca z nitką lukru, koronka pędzelkowa i półprzezroczysta, technika szablonowa, praca ze stemplem, małe wypukłości, barwienie lukru, praca z aerografem, malowanie po lukrze

Co znajdziesz i czego się nauczysz tym kursie? Wybrane zagadnienia:

Na czym i jak wypiekać małe elementy kalendarza?

Jakie wzory kalendarza wybrać?

Jakie techniki dekorowania zastosować przy kalendarzu?

Jak używać stempli i szablonów do wypiekania?

Jak złożyć taki kalendarz?

Jak dobrać kolorystykę?

Gdzie szukać opakowań do kalendarza.

Czy numerować każde ciasteczko czy nie.

Zobacz listę lekcji, które umożliwią Ci osiągnięcie wymarzonych efektów:

Moduł 1. Ciasto do kalendarza

  1. Ciasto piernikowe czy kruche które wybrać ?
  2. Przepis na idealne ciasto do pierników do kalendarza.
  3. Spulchniacze przy kalendarzu: tak, czy nie?
  4. Jaką grubość ciasta wybrać?
  5. Na czym i jak wypiekać małe elementy kalendarza.
  6. Czas i temperatura pieczenia.
  7. Przechowywanie gotowych ciasteczek przed ozdabianiem.

Moduł 2. Format i styl kalendarza

  1. Przykłady formatów kalendarza.
  2. Który format sprawdzi się przy wysyłkach?
  3. Jakie wzory kalendarza wybrać?
  4. Jakie kształty można wybrać do kalendarza?
  5. Jakie wielkości brać pod uwagę.
  6. Do czego dobierać wzory i kształty ciastek do kalendarza.

Moduł 3. Style i techniki do kalendarza adwentowego

  1. Jakie style pasują do piernikowych kalendarzy?
  2. Gdzie szukać inspiracji do kalendarza.
  3. Jakie techniki dekorowania zastosować przy kalendarzu?
  4. Poziomy trudności w kalendarzu – od prostych po zaawansowane.

Moduł 4. Piernikowe kalendarze bez lukru

  1. Jakie ciasto do nich wybrać?
  2. Jakie formy i kształty ciastek wybrać?
  3. Jak używać stempli i szablonów do wypiekania.
  4. Czym i jak wzbogacić takie ciasteczka.
  5. Jak złożyć taki kalendarz?

Moduł 5. Kalendarz z małą ilością lukru

  1. Formy i kształty ciastek.
  2. Skąd czerpać inspirację.
  3. Jak się przygotować do zdobień?
  4. Nitka lukru, rozcieranie, szablony – techniki dekorowania.
  5. Przygotowanie lukru.
  6. Jaką kolorystykę wybrać?
  7. Lukrowanie ciasteczek.
  8. Suszenie i przechowywanie.

Moduł 6. Kalendarz z lukrowanymi kształtami

  1. Jakie kształty wybrać i gdzie szukać?
  2. Jak dobierać wzory i ile ich używać?
  3. Jak dobrać kolorystykę?
  4. Jakie techniki dekoracji wybrać?
  5. Jak ekonomicznie ozdabiać ciastka?
  6. Kolor lukru a malowanie.
  7. Przygotowanie gęstości i kolorów lukru.
  8. Lukrowanie etapami.

Moduł 7. Kalendarz z lukrowanym tłem

  1. Formy i kształty.
  2. Inspiracje na grafiki skąd czerpać i do czego dopasować.
  3. Przygotowanie lukru do wylewania.
  4. Techniki jakie można wykorzystać w tych formatach.
  5. Przygotowanie i przeniesienie grafik.
  6. Przygotowanie kolorów lukrów.
  7. Dekorowanie ciastek.
  8. Suszenie i przechowywanie.
  9. Czy numerować każde ciasteczko czy nie?
  10. Sposoby na numerowanie ciastek.

Moduł 8. W co zapakować kalendarz

  1. Gdzie szukać opakowań do kalendarza?
  2. Jak składać kalendarz?
  3. Pakować pojedyncze ciasteczka czy nie i w co?
  4. Sposoby na pakowanie gotowego kalendarza jako prezent.
  5. Co z 25 miejscem/ciastkiem w pudełku?
  6. Jak przymocować ciasteczka aby nie latały w pudełku?

WAŻNE INFORMACJE

➤ ilość lekcji – 52
➤ czas trwania nagrań –
➤ ilość technik – 9 (podstawy lukrowania, praca z nitką lukru, koronka pędzelkowa i półprzezroczysta, technika szablonowa, praca ze stemplem, małe wypukłości
barwienie lukru, praca z aerografem, malowanie po lukrze )
➤ potrzebne narzędzia – szpikulec, worki do lukrowania, szablony do kalendarza (opcjonalnie), stemple i foremki do kalendarza (opcjonalnie), barwniki spożywcze (dokładne kolory w lekcjach), aerograf (opcjonalnie), pędzelek, papier do pieczenia, wałek, stolnica

❤ Dla kogo jest ten kurs?

  • dla miłośników domowych wypieków i pierników – osób, które kochają pieczenie i chcą podnieść swoje umiejętności w tworzeniu wyjątkowych, ręcznie robionych pierników. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiły kalendarza adwentowego, znajdą tu wszystkie potrzebne informacje, od podstaw po zaawansowane techniki.
  • kurs będzie świetny dla osób szukających oryginalnych pomysłów na świąteczne prezenty dla bliskich. Ręcznie robiony piernikowy kalendarz adwentowy to wyjątkowy sposób na obdarowanie kogoś czymś osobistym i smacznym.
  • dla osób, które sprzedają swoje produkty na targach, kiermaszach, w internecie lub prowadzą małe firmy rękodzielnicze, kurs dostarczy inspiracji oraz technicznych umiejętności do wprowadzenia piernikowych kalendarzy adwentowych do oferty.
  • rodzice szukający kreatywnych sposobów, pomysłów na przygotowanie do świąt.
  • osoby, które uwielbiają dekorować domy i tworzyć własnoręczne ozdoby świąteczne, znajdą w kursie inspiracje i praktyczne wskazówki, jak stworzyć piękny i funkcjonalny piernikowy kalendarz.
  • osoby sprzedające całorocznie lub okazjonalnie pierniki, które chcą urozmaicić swoją ofertę, zdobyć nowych klientów i poszerzyć źródło dochodu.

Co jeszcze znajdziesz w kursie „JAK ZROBIĆ PIERNIKOWY KALENDARZ ADWENTOWY”

Bonus nr 1 Interaktywne dodatki do kalendarza – 10 pomysłów.

Bonus nr 2 Jak w Canvie przygotować bileciki do kalendarza.

Dostęp możesz kupić za: 

499 zł

POZNAJ OPINIE UCZESTNICZEK MOICH KURSÓW

Beatko, szkoła kojarzy się z przymusem ale nie w Twoim wykonaniu, czekałam na każdy poniedziałek było super, przekazałaś nam ogrom wiedzy. Lukrowanie już nie jest takie straszne i nawet gęstości są do opanowania polecam każdemu Twoje kursy, jesteś nauczycielem z powołania i kochasz to co robisz. DZIĘKUJĘ

Halina Majchrzak

Mega ilość wiedzy; mega cierpliwość; mega dużo uśmiechu i pozytywnej energii – to cechy wiodące Beatki. Każdy zainteresowany lukrowaniem będzie usatysfakcjonowany taką szkołą. To nieprawdopodobne ile wiedzy Beatka przekazuję też na live’ach całkowicie bezpłatnie. Jeszcze z taką osobą się nie spotkałam. Ogromny szacunek i podziw dla talentu! Cieszę się bardzo, że tutaj trafiłam

Agnieszka Wyrwa

Polecam z całego serducha, Beatka to świetny nauczyciel, co prawda przez ten strasznie gorący okres komunii i teraz wesela, chrzciny itd. Nie poświęciłam się jak należy pierniczkom i lukrowaniu, ale nic straconego, bo dostęp do materiału jest przez rok , jak troszkę ogarnę ten bałagan z tortami, wtedy na pewno zajmę się zaległościami

Iwona Jakóbiak

Dziekuje bardzo Beatko za szkołę lukrowania. Jestem początkująca i każda rada, wskazówka, każdy najmniejszy detal jest dla mnie cenna lekcją. Ty to ribisz z pasja z wielkim zaangażowaniem. Uczyć się u ciebie to ogromne szczęście, takich nauczycieli jak ty jest naprawde mało, z Tobą każdy będzie pierniczył. Dajesz mnóstwo pozytywnej energii i wiedzy

Jeszcze raz dziękuję Beatko za wszystko i mam nadzieję, że będzie kontynuacja 

Barbara Zawada

Beatko jesteś wspaniałą nauczycielką tak wszystko zrozumiale i jasno zostało wytłumaczone, że każdy zrozumie i dade. Ten kurs dał mi ogrom wiedzy teoretycznej i praktycznej. Wiem, że chcę iść dalej w tym kierunku bo bardzo mi się to podoba dzięki Tobie. Jestem bardzo zadowolona, że trafiłam na tak wspaniałą nauczycielkę, która potrafi w tak wspaniały sposób przekazać wiedzę

Magda Jaroszkin

Bardzo, bardzo fantastyczne szkolenie z cenną wiedzą, bez której ani rusz z pierniczkami . Beatko jesteś super nauczycielem który umie w jasny i prosty sposób przekazać wiedzę a to jest bardzo ważne. Kontynuacja szkolenia jest wręcz konieczna i ja nie mogę się już doczekać. To dopiero początek mojej drogi z pierniczkami ale nie mam zamiaru na tym poprzestać. Za tą część z całego serca dziękuję .

Agnieszka Osiecka

O mnie

Beata Młynarczak

Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…

Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

W sposobach lukrowania w szczególności ukochałam sobie metodę czystego pędzla i z dumą mogę powiedzieć, że jestem pierwszym polskim szkoleniowcem, który uczy jej w tak szerokim zakresie. Kocham jednak także małe i duże wypukłości, lukrowanie przestrzenne oraz wykorzystywanie wszelkiego rodzaju technik malarskich.

Prywatnie jestem mamą dwóch córek i szczęśliwą żoną. Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

Zapraszam Cię do mojego świata. Rozgość się i… wylukruj swoje marzenia!

Najczęściej zadawane pytania

Czy otrzymam fakturę?

Tak, w momencie zakupu podaj dane firmy, aby otrzymać fakturę.

Na jaki czas będę mieć dostęp do kursu?

Dostęp do kursu trwa 1 rok. Jest możliwość odpłatnego przedłużenia tego czasu na kolejny okres.

Czy kurs jest już dostępny?

Kurs będzie dostępy na początku października.