Bezpłatny webinar, 26.05, czwartek, 20.00
Weź nie piernicz, chodź lukrować!
Jak rozpocząć przygodę z lukrem królewskim?
Chciałabyś dekorować pierniki i potrzebujesz solidnych podstaw na temat lukru? Poznaj lukier królewski od podszewki!
Na webinarze powrócę do korzeni
i bardzo szczegółowo rozwinę temat tego:
Czym jest lukier?
Z czego się składa?
Jakie są jego rodzaje?
Których produktów użyć i dlaczego?
Jaki może być smak lukru?
W lukrowaniu, jak praktycznie w każdej dziedzinie, są pewne podstawy, których pominięcie może sprawić, że nigdy nie opanujemy danej czynności do perfekcji.
W dekorowaniu pierników takim złotym standardem jest dobre poznanie lukru królewskiego. Tylko dzięki technicznej wiedzy będziesz bowiem w stanie rozpoznać, co dzieje się z lukrem, dlaczego zachowuje się tak, a nie inaczej i w ten sposób dążyć do opanowania sztuki dekorowania od podstaw, ku naprawdę zachwycającym dekoracjom.
Brzmi banalnie? Wyobraź więc sobie, że zaczynasz przygodę z lukrowaniem, idzie Ci całkiem nieźle, zaczynasz się rozkręcać i… nagle wszystko staje się trudne, bo lukier nie współpracuje.
Nie wiesz jednak, z czego wynika kolor, konsystencja i smak lukru, więc nie masz pojęcia nawet, gdzie szukać przyczyny. Czy możesz w takim momencie porzucić całkiem nieźle zapowiadającą się pasję? Jest to wielce prawdopodobne…
Dlatego – jeśli naprawdę świecą Ci się oczy na widok zdjęć świetnych pierników i czujesz, że po prostu musisz nauczyć się dekorować na wysokim poziomie – nie pomijaj podstaw i przyjdź na bezpłatne szkolenie.
Dla kogo jest ten webinar?
- dla osób, które lubią wypieki i ozdabianie nie tylko ciast,
- dla osób, którym lukier kojarzy się wyłącznie z popękaną słodką masą na pączku,
- dla początkujących, którzy chcą poznać właściwości lukru, aby móc się rozwijać na solidnych podstawach,
- dla stawiających pierwsze kroki w lukrowaniu,
- dla osób, które nie chcą popełniać błędów przy przygotowaniu lukru,
- dla osób, które chcą świadomie zdecydować, jakim lukrem pracować,
- dla osób, które chcą dobrze poznać lukier, zacząć z nim pracować i wiedzieć jakich produktów używać.
Często widzę, jak osoby z ogromnym talentem do lukru porzucają go poprzez błędy w przygotowaniu samej masy. Mówi się, że lukier królewski jest kapryśny. Ja chciałabym Ci pokazać, że jest to po prostu masa wymagająca niesamowitej precyzji wykonania, wręcz “technicznego” podejścia.
Poznaj mnie
Nazywam się Beata Młynarczak. Słodkie dekoracje są moją ogromną pasją, a zarazem sposobem na życie. Bardzo często słyszę, że obdarowani moimi pierniczkami, czy tortami nie chcą ich jeść, ponieważ są takie piękne. I mimo lat, wciąż tak bardzo mnie to cieszy, jak w momencie, gdy usłyszałam taki komplement po raz pierwszy.
Jak do tego doszło? Kreatywność towarzyszyła mi całe życie. Od dzieciństwa lubiłam różne techniki rękodzielnicze. Próbowałam różnych dróg, jednak w momencie, gdy zajęłam się pieczeniem i ozdabianiem tortów… po prostu przepadłam.
Moja pasja rozwijała się razem ze mną. Początkowo, jak większość z nas, po prostu korzystałam z własnych pomysłów, porad i uczyłam się metodą prób i błędów. Sprawiało mi to tyle radości, że dążyłam do mistrzostwa. I wtedy nastąpił ten dzień…
Spontanicznie kupiłam bilet na szkolenie z lukru królewskiego. Nie mając totalnego pojęcia, czym on w ogóle jest i że jego ujarzmienie stanie się moją życiową misją.
Tak jednak się stało. Po powrocie ze szkolenia wiedziałam, że po prostu rozgryzę jego tajemnice. Ćwiczyłam, próbowałam, mieszałam techniki. Wiedzę wyniesioną ze szkolenia zderzyłam ze swoją praktyką. Okazało się, że techniki ozdabiania tortów można z powodzeniem używać przy dekoracji pierników.
Szło mi świetnie. Moje słodycze były rozchwytywane przez znajomych, którzy przyprowadzali kolejnych i tak właśnie zamieniłam swoją pasję w pracę. Założyłam firmę.
W momencie, gdy zaczęłam się rozwijać – puściłam wodze fantazji. Mieszałam techniki, tworzyłam własne i uzyskiwałam coraz lepsze efekty.
W 2019 roku koleżanka namówiła mnie, abym nauczyła ją lukrowania. W tym momencie poczułam, że jestem we właściwym miejscu i czasie. Mam już taką ilość wiedzy, a wrodzona komunikatywność i cierpliwość powodują, że doskonale uczę jak robić to, co sama potrafię najlepiej.
W mojej pracowni w tym momencie ruszyły szkolenia indywidualne i grupowe. Kreatywne, otwarte, zawsze z pogaduszkami (sama jestem żoną i mamą). Do dziś je robię, jednak postanowiłam iść krok dalej i nie ograniczać się jedynie do swojej okolicy.
Tak właśnie powstał mój pierwszy kurs online. Witaj w moim słodkim świecie i czerp z niego wiedzę i inspiracje.