fbpx

Mini kurs online

Pieczemy idealne pierniki!

Oglądasz lukrowane prace i nawet chciałabyś zacząć, ale obawiasz się, że nie poradzisz sobie z wypieczeniem płaskich, zwartych ciastek, które będą się nadawać do dekorowania?

Czego się nauczysz?

1. Przygotowanie ciasta

  • idealne ciasto piernikowe
    składniki
  • jakiej przyprawy używać
  • najlepszy miód
  • smak ciasta piernikowego
  • etapy przygotowania
  • potrzebne narzędzia
  • na czym piec pierniczki
  • przygotowanie karmelu
  • odmierzanie składników
  • jak najlepiej zagniatać ciasto
  • zagniatanie ciasta
  • chłodzić czy nie chłodzić
  • przechowywanie ciasta

2. Wypiekanie ciasteczek

  • do czego wykorzystać ciasto piernikowe
  • jakich narzędzi można używać do pracy z ciastem piernikowym
  • skuteczne wypiekanie ciasta
  • czym wałkować i na jaką grubość
  • czas wypiekania jakie ma znaczenie
  • wypiekanie ciasta
  • wypiekanie przy pomocy stempla
  • wypiekanie z użyciem wałka ozdobnego
  • przechowywanie gotowych pierniczków

3. Dekorowanie pierniczków

  • podsumowanie działań z poprzedniej lekcji
  • przygotowanie gęstości lukru do wylewania rantu czapki, rękawiczki i pompona
  • omówienie sposobów na podkreślenie świątecznego klimatu czapki i rękawiczki
  • lukrowanie rantu czapki i rękawiczki
  • dodatkowe ozdobienie rantu
  • lukrowanie pompona
  • nadawanie blasku pierniczkom
  • prawidłowe suszenie lukrowanych ciastek – czas i temperatura
  • przechowywanie pierniczków do świąt
  • możliwości wykorzystania techniki one stroke
  • podsumowanie wyzwania

Czego przede wszystkim się nauczysz ?

  • jak zrobić ciasto piernikowe?
  • jakich składników najlepiej używać do ciasta piernikowego?
  • jakie narzędzia możesz wykorzystać?
  • jak prawidłowo przygotować stabilne ciasto piernikowe na pierniczki?
  • jak wypiekać prawidłowo?
  • jak przechowywać aby przetrwały nienaruszone do świąt?
  • jakie dekoracje zastosować na samym cieście piernikowym?

O mnie

Beata Młynarczak

Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…

Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

W sposobach lukrowania w szczególności ukochałam sobie metodę czystego pędzla i z dumą mogę powiedzieć, że jestem pierwszym polskim szkoleniowcem, który uczy jej w tak szerokim zakresie. Kocham jednak także małe i duże wypukłości, lukrowanie przestrzenne oraz wykorzystywanie wszelkiego rodzaju technik malarskich.

Prywatnie jestem mamą dwóch córek i szczęśliwą żoną. Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

Zapraszam Cię do mojego świata. Rozgość się i… wylukruj swoje marzenia!