fbpx

Bezpłatnie i na żywo | 10-12.10 | Zawsze o 20:00 

Przedświąteczne wyzwanie:

Aniołki lukrowane trzema technikami koronkowymi


Naucz się lukrowania koronek na trzy sposoby
, tworząc fantastyczne skrzydełka świątecznych aniołków.

Podejmij rękawicę – skorzystaj z moich przepisów na ciasto piernikowe i lukier królewski, naucz się nowych technik i przekonaj się, jak pięknie potrafisz lukrować.

Coraz bliżej święta, więc czas na… bożonarodzeniowe wyzwanie. Wybrałam coś specjalnego – jeden z najbardziej uroczych i zarazem ważnych symboli świątecznych, czyli Anioła. 

Chciałam także, aby jego lukrowanie sprawiło Ci radość, dlatego jego skrzydełka pokryte są najbardziej pożądanymi technikami wśród lukromaniaków, czyli… koronkami. 

Podczas trzech spotkań nauczę Cię lukrowania technikami:

  • koronki pędzelkowej,
  • koronki półprzezroczystej,
  • koronki lukrowanej białą nitką.

Spodziewam się, że do wylukrowania tego cudeńka nikogo nie będzie trzeba szczególnie zachęcać! Sama nie mogę się doczekać.

data-account="2108666:k6o0f0y5v2" data-form="5773190:c0n4d5">

Harmonogram spotkań

Dzień 1 - 10.10 (pon), 20.00

Ciasto i forma

  • przepis na ciasto
  • przygotowanie ciasta 
  • foremki
  • wycinanie kształtu 
  • wypiekanie
  • pieczenie pierniczka 
  • glazurowanie pierniczka 
  • studzenie i przechowywanie

Podczas tego dnia dowiesz się:

  • Na czym wypiekać?
  • Z jakich form korzystać?
  • Co sprawia, że glazura cudownie się błyszczy?

Dzień 2 - 11.10 (wt), 20.00

Lukier i koronka pędzelkowa

  • przepis na lukier 
  • omówienie przygotowania lukru 
  • przygotowanie gęstości do lukrowania 
  • lukrowanie skrzydełek
  • lukier do koronki półprzezroczystej 
  • nakładanie koronki półprzezroczystej

Podczas tego dnia dowiesz się:

  • Na co zwrócić uwagę ucierając lukier królewski?
  • Co sprawia, że z lukrem dobrze się pracuje?
  • Co jest ważne przy koronce półprzezroczystej?

    Dzień 3 - 12.10 (śr), 20.00

    Ozdabianie Aniołka

    • przygotowanie lukru konturowego
    • przygotowanie lukru do kropeczek
    • konturowanie korpusu aniołka
    • konturowanie głowy aniołka
    • ozdabianie aniołka
    • wykańczanie kropeczkami

    Podczas tego dnia dowiesz się:

    • Czym charakteryzuje się idealny lukier do konturów?
    • Jak zaplanować lukrowanie koronkowych wzorów na skrzydłach
    • Jak lukrować metodą kropeczkową?

    Chcesz się dobrze przygotować do wyzwania?

    Przepisami na ciasto i lukier nie musisz zaprzątać sobie głowy. Dostaniesz ode mnie bezpłatnie przepisy, z których sama korzystam. 

    Co musisz mieć na spotkania oprócz lukru i ciasta, na które przepisy otrzymasz po zapisie na wyzwanie?

    • foremkę do aniołka – jeśli ją masz (pokażę Ci również, jak sobie poradzić bez niej)
    • ostry nóż 
    • woreczki do lukru 
    • mały pędzelek, typu “koci języczek”
    • pozytywne nastawienie

      Podczas trzech dni nauczysz się:

        przygotowywać idealne ciasto na pierniczki

        wybierać formy do pierniczków

        radzić sobie z wycinaniem kształtów bez foremki

        wypiekać piernikowe ciasteczka

        przygotowywać idealny lukier

        przygotowywać podstawowe gęstości do pracy przy zdobieniu białym lukrem

        lukrować skrzydła anioła metodą pędzelkową

        używać półprzezroczystego lukru

        Nauczysz się wszystkiego, co pozwoli Ci zrobić aniołki do dekoracji świątecznej choinki i obdarowywania bliskich na Boże Narodzenie.

        Dla kogo te spotkania będą idealne?

        • dla każdej lukromaniaczki, która myśli już o dekoracjach na święta 
        • dla pasjonatek pieczenia i dekorowania 
        • dla osób na początku swojej lukrowej drogi
        • dla mam, babć chcących bawić się lukrem z dziećmi przed świętami
        • dla osób lubiących tradycyjne lukrowanie (biały lukier i piernik)
        • dla osób, które nigdy nie lukrowały i chcą przestać się bać, że nie wyjdzie (z instruktażem jest znacznie łatwiej zacząć, niż próbować w pojedynkę).

        Tak naprawdę jest to wyzwanie dla każdej osoby, której podoba się ten aniołek! Jeśli jesteś w tym gronie to:

        O mnie

        Beata Młynarczak

        Mistrzyni i edukatorka artystycznego dekorowania pierników

        Od 2017 roku moje życie zawodowe kręci się pełną parą wokół lukru królewskiego, choć moja pasja do rękodzieła ma znacznie dłuższą historię. W tym czasie poznałam dziesiątki technik dekoracyjnych, a kilkanaście z nich doprowadziłam do mistrzostwa. Pchał mnie do tego wrodzony upór i to, że naprawdę zakochałam się w tej białej, lejącej masie…

        Od zawsze moją pasją było także przekazywanie wiedzy innym ludziom. Moje dwie miłości udało się połączyć i tak powstał Słodki Decor – miejsce, w którym możesz rozwinąć swoją pasję do lukru pod moim czujnym i życzliwym okiem.

        W sposobach lukrowania w szczególności ukochałam sobie metodę czystego pędzla i z dumą mogę powiedzieć, że jestem pierwszym polskim szkoleniowcem, który uczy jej w tak szerokim zakresie. Kocham jednak także małe i duże wypukłości, lukrowanie przestrzenne oraz wykorzystywanie wszelkiego rodzaju technik malarskich.

        Prywatnie jestem mamą dwóch córek i szczęśliwą żoną. Zanim zaczęłam lukrować pełną parą, pracowałam w sklepie i kwiaciarni, a popołudniami i weekendami piekłam torty. Jestem żywym dowodem na to, że lukrowanie z pasją potrafi całkowicie odmienić życie i z chęcią przekazuję tę receptę moim kursantkom. Wkładając w to całe serce uczę kolejne pokolenia lukromaniaczek w Szkole Mistrzów Lukrowania Beaty Młynarczak oraz podczas kursów online.

        Zapraszam Cię do mojego świata. Rozgość się i… wylukruj swoje marzenia!

        Będziemy spotykać się przez 3 dni o godzinie 20:00. Każde spotkanie zajmie nam około 60-90 minut.
        Wszelkie szczegóły otrzymasz na podany adres e-mail.