Jajko masz zawsze pod ręką, ale białko pasteryzowane jest bezpieczniejsze… Jeśli zastanawiałaś się kiedyś, czy lepiej jest zrobić lukier z białka świeżego czy pasteryzowanego – posłuchaj materiału, który dla Ciebie przygotowałam.
Pokazuję w nim także, jak rozbić strukturę białka świeżego, aby było idealną bazą do robienia lukru królewskiego, a także tłumaczę, co zrobić z nadmiarem białka pasteryzowanego, abyś nie marnowała za każdym razem całego kartonu. Zapraszam do oglądania:
Dzięki za kolejną porcję wiadomości 🙂 Dotychczas robiłam zawsze lukier z białka świeżego, ale coraz częściej mam ochotę spróbować zrobić lukier z białka pasteryzowanego, stąd moje pytanie- czy proporcję białka i cukru są takie same jak w lukrze z białkiem świeżym?
Tak dokładnie takie same.
Dziękuję za wiedzę przekazaną, zastanawiam się nad białkiem pasteryzowanym tylko nigdzie nie mogę znaleźć chyba na wysyłkę , proszę o propozycje białka pozdrawiam.
Bożenko Białko pasteryzowane najszybciej znajdziesz na Internecie. Wystarczy że wpiszesz w przeglądarkę Google. Stacjonarnie dostaniesz w dużych marketach typu Auchan, Makro, Selgros
Jestem tu nowa.Mam pytanie,czy można robić lukier z wcześniej zamrożonych białek-słyszałam że zamrażanie zabija wszystkie bakterie,więc byłyby to białka bezpieczne pod względem sanitarnym.Nie wiem tylko czy pozostałe cechy białka zostałyby zachowane.Pozdr.
Maryla cieszę się że tu jesteś. Tak śmiało możesz robić lukier z wcześniej zamrożonych Białek. Białka te nie tracą żadnych właściwości które potrzebne są do lukru.
Bardzo dziękuję za dodatkową wiedzę o białku świeżym. Do tej pory robiłam lukier z albuminy z Twojego przepisu i jestem nim zachwycona. Lukier z białka świeżego zawsze mnie ciekawił i zastanawiałam się jak rozbić te struktury w białku ,jak to białko upłynnić .Nie zawsze mam albuminę i białko świeże może czasem uratować sytuację . Super pomysł z nagraniem tego filmiku .Teraz wiem jak najszybciej to zrobić i nie ubić przy tym białka .
Cieszę się ogromnie że moje podpowiedzi się przydadzą i otworzysz się również na Białko świeże. Pozdrawiam
Jak zrobicz dobry luker
Lina w dobrym lukrze bardzo ważne są proporcje, prawidłowe utarcie lukru i czas ucierania. To wszystko znajdziesz w moim Mini kursie jak przygotować lukier Królewski. Zapraszam cię do zakładki sklep, mini kursy.
Mini kursy są dwa jeden na lukier z białka świeżego i pasteryzowanego a drugi na lukier z albuminy