Wchodząc w lukrowy świat w pewnym momencie zaleje Cię masa anglojęzycznych pojęć. Postanowiłam je wyjaśnić, abyś zawsze mogła sprawdzić, o jaką technikę chodzi.
Istnieje wiele różnych technik dekorowania pierników lukrem, poniżej przedstawiam kilka z nich:
Piping – polega na nanoszeniu lukru na piernik za pomocą specjalnej szprycy z różnymi końcówkami, co pozwala na tworzenie różnych wzorów i napisów. To inaczej lukrowanie przy pomocy tylek cukierniczych, różne wzory, koronki nitką lukru, kropki, rozety..itp oprócz kwiatów.
Flooding – polega na nakładaniu lukru na ciasto lub ciasteczka jako gładką równą powierzchnię, zalewanie.
Spreading – polega na rozprowadzaniu lukru na pierniku za pomocą noża lub pędzla, co pozwala na tworzenie gładkich i równych powierzchni. Mogą to być koronki pędzelkowe, rozcierane, szpachlowane wzory i tła.
Airbrushing – polega na malowaniu po lukrze za pomocą pistoletu natryskowego, co pozwala na tworzenie różnych kolorów i efektów.
Stenciling – polega na nanoszeniu lukru na piernik przez wzór wycięty w specjalnym szablonie.
Painting – polega na malowaniu na pierniku za pomocą pędzla, co pozwala na tworzenie bardziej artystycznych i szczegółowych wzorów. To inaczej malowanie po lukrze z użyciem różnych barwników.
Brush embroidery – haftowanie lukrem.
Pulled sugar – jest to praca z izomaltem.
Marbling – polega na tworzeniu marmurkowych efektów na lukrze, poprzez mieszanie kilku kolorów i rozprowadzanie ich na powierzchni ciasta lub ciastek.
Gumpaste flower making – polega na tworzenie różnych kwiatów z lukru plastycznego, który jest odporny na wilgoć i pozwala na tworzenie trwałych ozdób. To tworzenie kwiatów ze specjalnej do tego masy plastycznej, gumpasty, inaczej masy cukrowej do kwiatów.
Knife painting – dosłownie “malowanie nożem”, a w praktyce malowanie (lukrowanie) szpachelkami.
Fondant work – polega na oklejaniu pierników fondantem (masa cukrowa) i dekorowaniu ich różnymi wzorami i motywami.
Sugar glass – polega na tworzeniu szkła cukrowego i tworzenie z niego różnych ozdób, np. na piernikach. Są to np. okienka z izomaltu.
Chocolate work – polega na dekorowaniu pierników za pomocą czekolady, np. tworzenie napisów, motywów, itp.
Edible printing – polega na drukowaniu na piernikach za pomocą specjalnej drukarki do jedzenia i tworzenie różnych motywów i zdjęć.
Moulding – polega na odlewaniu różnych kształtów z lukru plastycznego (masy cukrowej) lub czekolady w foremkach silikonowych i przyklejaniu ich na piernikach. Foremki można wykorzystać także do odciskania tekstur.
3D modeling – polega na tworzeniu trójwymiarowych ozdób z lukru lub czekolady, np. zwierząt, postaci, itp.
Clear brush – malowanie czystym pędzlem bez barwnika, ściągając barwnik np. nałożony na piernik przy pomocy aerografu. Bardzo efektowna technika.
Royal icing transfer – polega na tworzeniu wzoru z lukru na papierze lub folii, a następnie przeniesienie go na piernik.
One stroke (ang. jedno pociągnięcie) – przy pomocy pędzla i odpowiednio nałożonych na niego barwników jednym pociągnięciem jesteśmy w stanie namalować poszczególne elementy dekoracji na lukre.
Brakuje jakiegoś pojęcia? Napisz w komentarzu!