fbpx

Najczęstszym problemem, z którym spotykają się nie tylko początkujące lukromaniaczki, ale także osoby lukrujące latami, to pęcherzyki powietrza pojawiające się na gładkiej powierzchni.

Powodem powstawania pęcherzyków powietrza w lukrze jest zbyt mocne napowietrzenie lukru, podczas ucierania. Dlatego tak ważne jest, aby lukier ucierać na najniższych obrotach, by nie wtłoczyć za dużo powietrza. Przy rozrabianiu lukru do odpowiednich gęstości, które potrzebujemy przy dekoracji, również musimy uważać, aby zbyt energicznie go nie mieszać.

Jak postępować z lukrem, aby uniknąć nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza:

  1. ucieraj lukier na najniższych obrotach miksera
  2. rozrabiając lukier do gęstości jaką potrzebujesz, mieszaj go delikatnie, najlepiej łyżką lub szpatułką
  3. kolorując lukier mieszaj go delikatnie i nie za długo, długie mieszanie także sprzyja powstawaniu pęcherzyków powietrza
  4. najlepiej lukier przygotuj dzień wcześniej, odstaw go na noc do lodówki (może to być choć parę godzin)
  5. przed nałożeniem lukru do woreczka, postukaj naczyniem, w którym jest lukier o twardą powierzchnię, dość energicznie, spowoduje to podejście pęcherzyków do góry, a wtedy można je przekuć szpikulcem lub rozetrzeć łyżką
  6. po naładowaniu woreczka lukrem, odkładaj go w pozycji pionowej do jakiegoś naczynia np. szklanki
  7. nie rób dużej dziurki w woreczku, mały wylot spowalnia trochę nakładanie lukru, ale pomaga pękać pęcherzykom powietrza
  8. jeśli już pęcherz pojawi się na gładko wylanej powierzchni, postukaj ciasteczkiem delikatnie o równą powierzchnię, aby pęcherz był bardziej widoczny, wbij w niego szpikulec i delikatnie rozetrzyj, powietrze wyjdzie.

LUKIER KRÓLEWSKI jest czasem bardzo kapryśny i żyje swoim życiem, trzeba mu okazać trochę cierpliwości i miłości, a odwdzięczy się pięknymi dekoracjami.

ZATEM… LUKIER W DŁOŃ…