Ubijać czy ucierać lukier?

Ubijać czy ucierać lukier?

Pytanie: ubijać, czy ucierać lukier, pojawia się bardzo często. Odpowiedź jest jedna: ucierać, jednak od razu pojawiają się kolejne wątpliwości, czyli jak  i czym to zrobić. Odpowiedzi na temat tego, dlaczego nie należy ubijać lukru...
Techniki dekorowania pierników lukrem

Techniki dekorowania pierników lukrem

Wchodząc w lukrowy świat w pewnym momencie zaleje Cię masa anglojęzycznych pojęć. Postanowiłam je wyjaśnić, abyś zawsze mogła sprawdzić, o jaką technikę chodzi. Istnieje wiele różnych technik dekorowania pierników lukrem, poniżej przedstawiam kilka...
Dlaczego warto robić lukier z albuminy?

Dlaczego warto robić lukier z albuminy?

Lukier z albuminy jest alternatywą dla robienia lukru królewskiego ze świeżego lub pasteryzowanego białka jaja. Zobacz, dlaczego warto jest zaprzyjaźnić się z białkiem w proszku i kiedy najbardziej się przydaje. Przygotowałam dla Was...
Lukier z białka świeżego czy pasteryzowanego?

Lukier z białka świeżego czy pasteryzowanego?

Jajko masz zawsze pod ręką, ale białko pasteryzowane jest bezpieczniejsze… Jeśli zastanawiałaś się kiedyś, czy lepiej jest zrobić lukier z białka świeżego czy pasteryzowanego – posłuchaj materiału, który dla Ciebie przygotowałam....
Jak poradzić sobie z pękającym lukrem?

Jak poradzić sobie z pękającym lukrem?

Co zrobić, aby lukier nie pękał? Dziś rozwinięcie ubiegłotygodniowego wpisu na ten temat, czyli przejście od przyczyn do działania. Zobacz, jak postępować, aby lukier na Twoich piernikach nie pękał. Jeśli nie widziałaś...