Lukier królewski bez wątpienia składa się z cukru i białka, ale to drugie może występować w różnych formach. Okazuje się, że jest aż 6 produktów, które możemy użyć, aby zrobić masę do dekorowania ciastek i pierników.
Lukier królewski można zrobić z:
- świeżego białka jaja (najlepiej, aby były to jaja naświetlane lub ze sparzoną skorupką, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się salmonelli),
- białka pasteryzowanego – takiego w kartoniku lub butelce,
- białka w proszku, czyli inaczej albuminy,
- proszku beżowego,
- gotowej mieszanki do zrobienia lukru królewskiego,
- wody po ciecierzycy, czyli aquafaby.
O tym, jak postępować z poszczególnymi składnikami mówię w materiale wideo:
Beatko…jak zwykle porcja potrzebnej wiedzy. Pytasz który lukier…robiłam różne (parę lat wstecz) korzystając z Pinteresta i nie tylko. Szukałam możliwie najlepszego..W momencie trafienia na Ciebie, zakupienia kursu o lukrze, uważam że to jest to. Przestałam szukać.Taka jest po prostu prawda.
Nawiązując do tego – jakie są produkty do zrobienia lukru , jeszcze coś dodam.kiedyś (dawno) zamówiłam gotowy lukier chyba właśnie królewski. Był w plastikowym wiaderku. Po otwarciu – zonk – co oni mi przysłali? taki gęsty, prawie twardy.. Ponieważ nie lubię niczego marnować pomyślałam że dodam odrobinę wody i rozmieszam.Nie istniała żadna instrukcja..To było naprawdę dawno.Teraz już wiem – to był po prostu lukier bazowy. Dobrze że byłam dociekliwa. Korzystając z Twojego doświadczenia staram się by to co robię czy maluję było choć trochę zbliżone do ………..czegoś fajnego.
Tak kochana, ten lukier to był gotowy lukier królewski, też kiedyś z niego korzystałam, wystarczy.lo doda.c wody, dekorowałam nim na tortach zanim zaczęłam robić swój.
Cieszę się bardzo i wszystkiego dobrego życzę.
Beatko rozpoczęłam pracę na albuminie,kiedy robiłam u Ciebie szkołę.Jestem z niej bardzo zadowolona.Teraz rozpoczęłam wykonywanie koszyczka z kwiatami,który wykupiłam w ubiegłym roku w marcu.