fbpx

Przepisów na ciasto na pierniki znajdziecie całe mnóstwo. Znalezienie „tego jedynego” przepisu zajęło mi całe lata. Chciałabym się podzielić z Wami zarówno przepisem, jak i informacjami, dlaczego właśnie to ciasto uznałam za swój ideał.

Dobry przepis na ciasto na pierniczki to taki, z którego stworzymy masę, która miękko się wyrabia, jest elastyczna i ładnie się wałkuje. Ponadto, pierniczki wypieczone z takiego ciasta są równe i trzymają kształt.

Można je zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Dzięki temu, nawet jeśli w planach mamy dużo pierników, możemy ciasto wyrobić raz i podzielić pracę np. na dwa dni.
Cały sekret ciasta tkwi w odpowiednim przygotowaniu i proporcjach. Zobacz, jak proste jest jego przygotowanie:

Jeśli chodzi natomiast o przepis, przygotowałam go w formie PDF, który wyślę Wam na maila po wypełnieniu formularza poniżej: